Karcsúsító teák
jkriszti5 2007.01.23. 11:21
Finomak, felmelegítenek, és beindítják a zsírégető folyamatokat. Az alábbi teák ideálisak egy téli diétához. Nemcsak az ünnepek alatt felszedett felesleges kilók eltüntetésében, hanem a méreganyagok kiválasztásában is segítenek.
A nálunk is egyre népszerűbb Rooibos-tea jó hatással van a szervezetre, ráadásul karcsúsít. Az alapanyagául szolgáló afrikai cserje tűszerű levelei nagyon egészségesek. Sok fitté tevő C-vitamint, illetve ásványi anyagot tartalmaznak, például rezet és vasat, emellett bőrfeszesítő cseranyag is van bennük.
A Rooibos teát alapként használva változatos fogyasztó italokat keverhetsz magadnak. Minden teába belekerül még egy-két összetevő, például illatos vanília vagy fűszeres gyömbér, amelyek még jobban elősegítik a fogyást.
Így készítsd: Készíts el három napon keresztül naponta háromszor egy-egy kancsó teát a megfelelő hozzávalókból. A legjobb, ha tartod magad az általunk összeállított sorrendhez, hogy a hasznos tápanyagok optimálisan fel tudjanak szívódni. Minden csésze teát lassan, kortyonként fogyassz el!
Az alábbi hozzávalókkal dúsíthatod a Rooibos-teát:
Ananászdarabok A gyümölcsök királynője tizenhatféle ásványi anyagot tartalmaz, például káliumot és magnéziumot, emellett sok-sok vitamint. A benne lévő gyümölcssavak és fehérjebontó enzimek, például a bromelin lendületbe hozza az anyagcserét.
Almaecet A gyümölcsecet húsz értékes ásványi anyagot és nyomelemet juttat a szervezetbe, főként salaktalanító káliumot. Ezenkívül van benne még ecet-, tej- és citromsav, illetve rostok, valamint egy sor fontos enzim.
Frissen facsart articsókalé A bogáncsféle cinarin nevű keserűanyagot tartalmaz. Ez hatással van a májra és az epére, lendületbe hozza az egész emésztőrendszert, csökkenti a koleszterinszintet, és felpörgeti a zsírégetést.
Bodzavirág Az illatos virágok magas C-vitamin-tartalmukkal erősítik az immunrendszert, és enyhe hashajtó hatásuk van.
Gyömbér Ez a különleges fűszer beindítja az anyagcserét és megnyugtatja a gyomrot.
Kardamom Az egzotikus aromájú fűszer harmonizálja az epe és a belek működését.
Narancshéj A narancs sárga színű héja értékes rostokat tartalmaz, melyek serkentik az emésztést. Ezenkívül nagyon gazdag C-vitaminban és zsírégető illóolajokban.
Vanília A vanília erősíti a szervezet ellenálló képességét, bódító illatával ellazít, így segíti az optimális emésztést.
Citromfű Az ázsiai édes fűféle élénkíti és frissíti a szellemet és az érzékeket, nyugtatja a gyomrot, és segít puffadás esetén.
A háromnapos diéta menete
1. nap Reggel 4 evőkanál Rooibos-teát és 4 evőkanál nagyon finomra vágott aszalt ananászt tegyél egy teáskannába. Öntsd le 1,25 l forrásban lévő vízzel, és hagyd kb. 4 percig állni. Szűrd le a teát, és tartsd melegen egy termoszkannában. Öt csészére osztva idd meg a délelőtt folyamán, és fogyasztás előtt minden csészébe tegyél 1 teáskanál almaecetet.
Délben 2 evőkanál Rooibos-tea és 3 evőkanál szárított bodzavirág kerüljön a kannába. Öntsd le 1,25 l forrásban lévő vízzel, és hagyd kb. 10 percig állni. Szűrd le a teát, és tartsd melegen egy termoszban. 5 csészére osztva fogyaszd el a délután során, és fogyasztás előtt adj a csészékhez 1 evőkanál frissen facsart articsókalevet.
Este Vágj fel ½ vaníliarudat, kapard ki a belsejét, 4 evőkanál Rooibos-teával és 1 kiskanál őrölt kardamommal együtt tedd egy teáskannába. Öntsd fel 1,25 l forrásban lévő vízzel, és hagyd állni kb. 4 percig. Szűrd le a teát, és tartsd melegen egy termoszban. Este, lefekvésig elosztva fogyaszd el.
2. nap Reggel 1 kis darabka friss gyömbért (kb. 15 g) hámozz meg, és vágd nagyon finomra. A gyömbért és 4 evőkanál Rooibos-teát tegyél egy teáskannába, majd öntsd fel 1,25 l forrásban lévő vízzel, és hagyd állni kb. 4 percig. Szűrd le a teát, és tartsd melegen egy termoszban. A délelőtt folyamán fogyaszd el.
Délben 3 evőkanál Rooibos-teát és 2 evőkanál nagyon finomra vágott aszalt ananászt tegyél bele egy teáskannába, vágj nagyon finomra 2 szál citromfüvet, majd azt is tedd a teához. Az egészet forrázd le 1,25 l vízzel, és hagyd állni kb. 5 percig. Szűrd le a teát, és tartsd melegen egy termoszban. A délután folyamán fogyaszd el, és minden csészéhez adj 1 teáskanál almaecetet.
Este 4 evőkanál Rooibos-teát, 1 kiskanálnyi őrölt kardamomot és 2 szál citromfüvet apróra vágva tegyél teáskannába. Öntsd fel 1,25 l forrásban lévő vízzel, és hagyd állni kb. 10 percig. Szűrd le a teát, és tartsd melegen egy termoszban. Este, lefekvésig elosztva fogyaszd el.
3. nap Reggel Egy kisebb, tisztára mosott narancs feléről reszeld le a héját, majd nyomd ki a levét. Hámozz meg egy kisebb darab gyömbért, és reszeld finomra. 4 evőkanál Rooibos-tea, a narancshéj és a gyömbér kerüljön a kannába, öntsd fel 1,25 l forrásban lévő vízzel, és hagyd kb. 5 percig állni. Szűrd le a teát, és amikor már langyos, keverd bele a narancslevet (így megmarad a C-vitamin-tartalma!). Töltsd termoszba a teát, és a délelőtt folyamán fogyaszd el.
Délben 2 evőkanál Rooibos-teát, 1 evőkanál finomra vágott citromfüvet és 2 evőkanál szárított bodzavirágot tegyél a teáskannába. Öntsd fel 1,25 l vízzel, és hagyd állni kb. 5 percig. Szűrd le a teát, és tartsd melegen egy termoszban, majd fogyaszd el 5 csészére osztva a délután folyamán. Fogyasztás előtt adj a csésze tartalmához 1 evőkanál frissen facsart articsókalevet.
Este Vágj fel ½ vaníliarudat, kapard ki a belsejét és tedd a kannába. Szórj bele még 1 evőkanál reszelt narancshéjat és 3 evőkanál Rooibos-teát. Öntsd fel 1,25 l forrásban lévő vízzel, és hagyd állni kb. 5 percig. Este, lefekvésig fogyaszd el.
|